20 Nisan 2017 Perşembe

İyi bir egitimde püf nokta


einstein , öğrenme


   Öğrenenler'in çoğu öğrenmenin sadece 'sınıf' içerisinde gerçekleştiğini ,öğrenmenin ; izleyerek , dinleyerek ve okuyarak  gerçekleştiğini düşünüyorlar .

Düşünün ki ;size iki farklı sınıf içerisinden birisini seçmeniz söyleniyor .

İlk sınıf: Ders videolar ile ilerliyor .Öğretmen her konuyu en ince ayrıntısına kadar anlatıyor ve gayet kalın bir kitaptan dersleri takip ediyorsunuz.

İkinci Sınıf: Herhangi bir video ve ya kitap yok .Ders, sorular ve cevaplar eşliğinde ilerliyor .

Aynı konu üzerinde olan bu sınıflardan hangisini seçersiniz ?

Birçok insan öğrenmenin , sadece dinleyerek , izleyerek , okuyarak gerçekleştiğini sanıyor ve soru çözme , pratik yapma kısmını hep atlıyor .Çünkü soru çözmek eğlenceli gözükmüyor.

Evet size iki seçenek sunuldu .Diyelim ki birinci sınıfı seçtik ; birinci sınıf'ta verilen eğitim ile konu iyi bir şekilde kavranır , fakat Einstein'ın dediği gibi

  Eğitim , insanın okulda öğrendiği her şeyi unuttuğunda arta kalandır .

 Böyle bir eğitim bizim konuyu kavramamızı sağlasa da geçici hafıza'da depo edilmekten kendini kurtaramaz.

İkinci sınıfı seçelim.Bu sınıfta bilgi sorular üzerinden öğretilmeye çalışılıyor .İmkansız olmasa'da diğer sınıf'a göre daha çok zaman alır .Sorunun ilginçliğine göre de geçici hafızadan çıkar ve uzun bir süre sonra bile rahatlıkla hatırlayabileceğiniz 'bilgi' haline dönüşür.

İki sınıfta da eksiklikler olduğunu gördük .Peki ya iki sınıfı birleştirsek ne dersiniz? Dersi harika anlatan bir öğretmen , dersi teşvik eden video ve kitap ,daha fazlası öğrenme süresi boyunca beynimizi daha çok kullanmamıza fayda sağlayan , ilginç , yaratıcı sorular .İşte iki iyi eğitim sisteminin birleşip bir harikulade olması budur .Pratiğe dökülmeyen bilgi öğrenilmiş değil , unutmaya meyilli , sadece üzerinde vakit geçirilmiş fakat gelecekte unutulmuş 'bir hiç' olacak bilgidir.

  Çok sevdiğim bir sözü sizlerle paylaşmak istiyorum .

   Doğru sonucu elde edene kadar değil , yanlış yapmayacak hale gelene kadar pratik yapın  

 

Önceki Yazı
Sonraki Yazı

YAZAR HAKKINDA

0 yorum: