8 Mart 2017 Çarşamba

Yabancı Dil Öğrenmenin En Etkili Yolu




  Sizlerde 3,4 hatta ve hatta 15 dil bilen insanlara hep gıpta ile mi bakıyorsunuz ?İlk başta imkansız gibi gözüken bu durum  ve hatta bir çok insan için 1 dil öğrenmesi bile çok zorlayıcı olurken nasıl olur da bu insanlar 15 dil öğrenmeyi başarıyorlar .Acaba gerçekten 15 dil öğrenmek mümkün mü ? 

Evet , gerçekten mümkün ...Nasıl mı ? 

Dil öğrenmek bir gecede gerçekleşen bir şey değildir .Dil öğrenimi uzun bir yolculuğa benzer .Düşünün Türkçe dilinde bütün kelimeleri bilebiliyor ve herkesi anlayabiliyor musunuz ?

Bu yolculukta uzun ve zorlu , kısa ve kolay yollar olur .İlk başlarda sizi çok zorlar hatta bir şey elde edemiyor , bir şey öğrenemiyor gibi hissedersiniz.Sürekli acaba başarabilecek miyim , bırakmalı mıyım , gereksiz yere mi öğreniyorum gibi umutsuz edici düşünceler aklımıza gelir .

Dil öğrenmek ısıran köpek değildir ,açan bir gül gibidir .Siz ona suyunu verin sonrasında size güzel manzaralar sunar .

Yani , dil öğrenimi asla zarar vermez .Siz ona zamanınızdan verirsiniz , o size iş verir , para getirir , yeni insanlar ,kültürler tanıma şansı verir ve dil öğrenmek gibi vakit ve öz çaba isteyen bir durumu başardığınız için size özgüven verir ve artık başka diller öğrenmek için de hazırsınızdır .

Dil öğrenimi ; yeni ülkelere , güzel arkadaşlıklara , güzel hayata yelken açmaktır .

                     Dil Öğrenmeye Giden yol 

Delirecek Gibi İste 
 Hayatta istemediğimiz şeyleri yapıyor muyuz ? hm , evet ..İstemeyip yaptığımız tek şeyler diğer insanların zorlaması ile yapmak zorunda kaldıklarımızdır ve vaktimizi o şeyi yapmaya harcadığımız için her saniyesinden ve hatta yaptırandan bile nefret ederiz .
  Farkında mısın ? sen , Dünyada ki en önemli insansın kendin için .Eğer sen yapmak istersen kimse karşında duramaz .Severek yaptığın şeyleri düşünsene , sevinçten gözlerin ışıldıyor , kalbin onun için atıyor ve onu yapmak için zor bekliyorsun .Sevdiğin dizinin yeni sezonu , yeni moda , sevdiğin insan ...Kısacası eğer istersen ona ulaşmanı engelleyecek kimse yok .Yeter ki , sen iste ve dil öğrenmeyi aklına koy .

Gerçekten iste , kalbin onun için atsın .Sürekli işden eve gelip hemen o sevdiğin dizinin bölümlerini o dilde izlemek , çok hoşuna giden o youtuber:'ın ne dediğini anlamak istemek , metroda yabancı dil okuyan o havalı çocuklardan olmak , gazetede görüp can attığın fakat dil bilmediğin başvuramadığın o iş ...Bunların hepsi senin dil öğrenmeye olan sevgin ve o ilk adım ile çözülmeye başlar 

  Dil öğrenmeyi bir ip olarak görün ...Bu ipte düğümler var . En sıkı düğüm ise en baştadır .İlk adım herzaman en zordur onun için derler ki başlamak bitirmenin yarısıdır .Bundan sonra yabancı arkadaşların olmadığı için üzülürsün , fakat sosyal medyanın bu kadar geliştiği bu dönem bunlar artık sadece birer bahane ...Utanma , senin gibi , senin dilini öğrenmek isteyen bir çok kişi olacaktır , onlarla iletişime geç .Diğer düğümler ise grammar öğrenmek , yeterli dil bilmek ve artık orta seviyeye geldikten sonra daha ileri seviyeye gitmektir ...

Unutma , dil öğrenmek bir yolculuktur demiştim.Yani düğüm olarak belirttiğim bu engelleri 'Everest Dağı' gibi büyük görmeye gerek yok .Sen sadece adım adım ilerle ,göreceksin ki bir gün dağın tepesindesin ama lütfen bununbir gecede , bir ayda olmasını bekleme 


 Hak Ediyor musun ? 
  Her insan oğlu gibi sende dil öğrenmeyi ve güzel , dolu dolu , yeni kültürleri öğrenebileceğin  hayatı hak ediyorsun.

Neden Öğrenmek İstediğini Bil
Dünya da her şeyin bir amacı vardır .Dil öğrenmek eğer bir yol ise , yol'a amaçsız çıkılır mı ? Hayır ...Neden öğrenmek istiyorum sorusunu kendine sor , cevabın cool olmak için bile olsa , öğrenmek için bir sebebin varsa , sen bu işi istiyorsun !

Kendine Haksızlık Etme 
 Ortada bir doğru vardır ki bazı insanlar üstün zeka ile dünyaya gelirler fakat bu körelebilir veya artabilir .Dünyaya yüksek zeka ile gelenler ise çok az sayıda insanlardır ve bu insanlar genellikle diğer insanların yapabileceklerini ; sevmek , sarılmak , ağlamak gibi duygularda geri kalmıştırlar .
  Şükürler olsun ki , dil öğrenmeyi isteyecek ve sevecek kadar duygumuz ve öğrenecek kadar zekamız vardır! Bazı başaran insanlar yaptıkları işin saygı görmesi için aşırı zor olduklarını söylüyorlar .Örnek vermek gerekirse ; ilk okulu düşünün , alfabeyi ilk bakışta mı öğrendiniz ?Öğretmen tahtanın önüne çıkarır ve alfabeyi okumamızı isterdi ve şuan ezbere bildiğimiz alfabe bile ozaman bizim için zordu.Peki neden ? zekamız mı azdı?Kesinlikle hayır ;her şey ama her şey öğrenmeden önce zor gözükür , öğrendikten zor ise kolay ve gerçekçi gelmeye başlar .Dil öğrenmek çok zor  ,ben yapamam derseniz yapamazsınız !  

Beynine İzin Verme 

Bu hayatınızda duyduğunuz en ilginç tavsiye olabilir fakat ; beyninize izin vermeyin .Size yapamazsın , vazgeç bu işten , sana hiçbir getirisi olmaz  demesize izin verme ; aksine dil öğrenmeyi sevmek için hoşlandığın konularla ilgili araştır , oku , izle ...

Unutma ki ; her şey beyinde biter .Beynin seni köle yerine kullanmak istiyor , yeni maceralara atılmanı istemiyor ama artık beyninin efendisi olma vakti !

Kop-Kop

  Yaptığın işten( dil öğreniminden)  hoşlanmayacak , güzel vakit geçirmeyecek ve her bilemediğin kelimede üzüleceksen ..bu iş çok zor .Öğrenmeyi eğlenceli hale getirecek şeylerle ilgilen ve seni sıkan şeylerden uzak dur .Çünki onlar seni umutsuzluğa düşürür .
Biliyorum ki , en sıkıcı konu gramer olur bu konuda tavsiye ise gramer konularını çok kısa sürede bitirip ( en azından bir göz atıp) geri kalan kısımda sadece sevdiğiniz yazıda ki kelimeleri çevirmek  yabancı dil öğrenimini eğlenceli kılar .

Aşırı Ciddi olma 
Yeni dil öğrenmek demek , ağızın , yük şeklinin farklı şekillere girmesinin başlangıcı demektir.Al aynayı bir kenara nasıl konuştuğunu , yüz mimiklerinin nasıl hallere geldiğini incele ve kendine gül .Bir kaç denemede o söylemesi zor olan kelimeyi söyleyebiliyor olacaksın .


Teknikler öğren
 Dünyadaki her başarının arkasında teknik ve strateji vardır.15 dil öğrenen kişinin stratejisini sizlerle paylaşmak istiyorum ;Hergün 1 saat o dili öğrenmek için çalış .Bakın bu cümlede iki önemli kısım var .Birincisi 'hergün' ikincisi ise '1 saat' ..Çok çalışmanın asla bir yararı olmaz , önemli olan aktif çalışmaktır .1 saatlik aktif çalışma 10 saatlik pasif çalışmadan çok daha iyidir .Peki nasıl kitaplara çalışıyor ? Piyasa da hem dinleyip hem okuyabileceğiniz yani audio ile satılan kitaplar vardır .Peki bu şart mı ? bana göre hayır çünki artık internette yazı okuyan programlar var .Tek yapmanız gereken dinlemek istediğiniz o yazıyı kopyalayıp site içerisinde okutmaktır.Metroda ,yolda heryerde bu dilde müzik veya röportajlar , konuşmalar izleyin.Sosyal medyada o dilde ki sayfaları beğenin ve paylaşımlarını okuyun , o dilin konuşulduğu ülkenin haberlerini izleyip , kültürlerini öğrenin .Hergün 1-5 cümle yazı pratikleri yapın .Sesinizi kaydedin ve her gün ki farkı gözlemleyin ,kendinizi tebrik edin .Bunun haricinde; asla ve asla arkadaş edinmeyi unutmayın .Kesinlikle size çok faydası olacaktır .

 Umarım size faydalı olmuştur .Aynı konuda yazmış olduğum bu yazımı ingilizce blogumda bulabilirsiniz ==> buraya tıklayarak 


Önceki Yazı
Sonraki Yazı

YAZAR HAKKINDA

0 yorum: