4 Mart 2017 Cumartesi

Favori Program Dilleri Ve Ne Yaptıkları




   Merhaba arkadaşlar, bir diğer yazılarımda hangi dil ile başlamanız gerektiği  ve C++ ölüyor mu üzerinde durmuştum .Dil seçerken en dikkat etmemiz gereken husus öncelikle kendimizi sorgulamak sonra ise hangi dilin bize uygun olduğunu bulmakdı.Bunun için tabiki hangi dilin hangi platformlarda kullanıldığını bilmek çok faydalı olacaktır .Gelin bir göz atalım .

   Popüler Web Sitelerinde  Kullanılan Programlama Dilleri ;

Google; C , C++ ,JAVA, Python 
Facebook ; PHP , Python ,C++ , JAVA ,Erlang 
Youtube ; C, C++ , Python , Java
Twitter ; C++ , JAVA , Scala , Ruby 
Wikipedia ; PHP 
Bing ; ASP.NET
Microsoft ; ASP.NET 

Hayatımızın büyük bir parçası olan bu websitelerin hangi dilleri , güvenilir bir şekilde kullandığını görmek bize hangi dil ile başlamamız gerektiği konusunda güzel bir fikir verecektir.
Bu tabloya bakacak olursak ;  4 kere C++ , 3 kere Java , 3 kere Python ,  2 kere C , 2 kere PHP , birer kere Ruby , Erlang ,Scala ve 2 kere ASP.NET  dillerinin yazılmış olması bize hangi dile daha çok önem verildiğini gösteren bir semboldür.

Bilmemiz gerekenler bununla sınırlı değil !!! Çünki telefonda , bilgisayarda , tablette kısacası yazacağınız program hangi platformda kullanacaksanız buna göre değişir .

Web Geliştiriciler : PHP , ASP.NET , RUBY 
Web Tasarım ; HTML , CSS, JAVASCRIPT 
Masaüstü; C++ , Java SE ,Python, Delphi , VB.NET 
Mobil : Swift ,Java , C sharp 

Diller Interpreted( Yorumlayıcı) ,  Compiled( Derlenmiş)  ve Diğerleri olacak şekilde kategorilere ayrılacak olursa.
Interpreted Diller : JavaScript , Ruby ,Python, Perl
Compiled Diller :Java , C, C++,C#
Diğerleri : SQL, HTML,XML

SQL: Veri tabanından veriler oluşturmak , tablo oluşturmak gibi amaçlar için kullanılır.
HTML: WEB sitelerinde bilgi aktarım amaçlı kullanılır.
XML: Veri formatı oluşturma , veri gönderme amaçlı kullanılır 

Interpreted diller bir kere üzerinden geçilen yani kaynak kodunu verdiğinizde , çalışma ve kodu okuma aynı anda yapılır ve böylece hatalar kod çalıştırılırken bulunur.

Compiled diller : Kodun üzerinden geçer ve hataları bulur .Hata varsa çalıştırmaz.Makine kodu çıkarta bilir ve daha kullanışlı hale getirir.
Compiled diller genelde programcılar tarafından çok fazla sevilmez .Compiled diller makine mantığında çalışır ve interpretedlere göre daha hızlı çalışır .
İnterpreted diller programcının bir kod yazdığından anın sonuç almasını sağladığı için programcılar tarafından daha çok sevilir.


                                                          Görmüş olduğumuz bu tablo spectrum adlı bir siteden alınmıştır 


Bu resimdende anlaşılacağı üzere hangi dilin hangi platformda kullanıldığını anlamak mümkündür.

PHP: İngilizcede Personal Home Page , Türkçede Kişisel Sayfalar anlamına gelir.PHP ile yazılan bir web sayfası sunucu tarafından çalıştırılır ve bu PHP kodları işlemci tarafından gözlemlenemez ancak bizim tarayıcılarımız tarafından yorumlanır .PHP ile kodlanan siteler dinamk web siteleri olarak adlandırılır.

C ve C++ :Bir çok programcı C  dili ile programlamaya başlamayı önerir .C++ ise C dilinden farklı ve daha kullanışlı bir dildir.Resmetmek gerekirse , C klimasız araba C++ ise klimalı , lüx arabadır fakat kullanım yani rağbet bakımından C öndedir.


.NET : Windows masaüstü bir program geliştirmek istiyorsanız size göre bir dildir.

Java: En sevilen ,zevkli ve yorumlanabilen bir dildir.

Back-End Server Side - Yani sunucuda kod yazan ve yazmış olduğu kodları sunucuların işlediği uygulamalardır .Veri tabanına bağlanmanız ve güvenliği bilmeniz gerekir çünki kodlarınızı hackerlardan ve kötü niyetlilerden korumanız gerekir .Verimli bir çalışma yapmanız gerekir.===Bu diller >> Python, Ruby , PHP ,Java ve .NET dir

Front -End Server side-bir web sayfasının ön yüzünü düşünün , tamamen ziyaretçinin yani kullanıcının gördüğü kısımlardır .Dizayn becerileri önemlidir .Gayet zevklidir .Bir sitede butonlar nereye koyulmalı ,tema nasıl kullanışlı hale gelir , sayfa verimliliği gibi düzenlemeler yapılır ==)HTML , CSS JavaScript dilleri önemlidir.Sunucu tarafındaki çalışmaların ön yüze etkileridir.

Mobil Uygulamalar : Android üzerinde bir uygulama yapıyorsanız Java en iyi alternatifdir.Eğer İOS için bir uygulama yapıyorsanız Objective  C tavsiye edilir .Bunun yanında HTML ve CSS de kullanılabilir.

3D programlama ve Oyun Programlama : C/C++ OpenGL dilleri kullanılır .

Bilmeniz gereken en önemli şey ise ; hiç bir başarı bir gecede gelmez .Lütfen ilk çalışmada her şeyi anlayacağını umud etmeyin .Hangi dili öğrenirseniz öğrenin bu böyledir .Ve bu dil zor şu dil kolay gibisinden yorumlara takılmayın .Nekadar çok dil öğrenirseniz okadar kolay gelir ve kendinize olan özgüveniniz artar bundan dolayı en önemlisi o ilk adımı atabilmekdir.Lütfen unutmayın ki , yanlış bir yolda olduğunuzu bile o yola girmeden anlayamazsınız .Eğer yanlış yola girdiyseniz , doğru yola dönme şansınız vardır fakat bir adım bile atmadıysanız o yolun size neler getirebileceğini bilme şansınız yoktur .Favori Programlama dilleri ile bu yolculuğa başlayın ve size büyük bir katkısı olacağını , pişman olmayacağınızı görün

     Okyanusların Ötesini Görmek İçin Kıyıdan Ayrılmak Gerekir .Umarım yazım size faydalı olmuştur ,eğer vaktinizi çaldım ise af ola . düşüncelerinizi yorumda belirtirseniz sevinirim.Kendinize iyi bakın ve ilk adımı atacak kadar cesur olun .
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

YAZAR HAKKINDA

0 yorum: