3 Mart 2017 Cuma

Endüstri Mühendisi Kimdir ?




   Endüstri Mühendisliği Türkiye'de çok fazla tanınmamasına rağmen , son zamanlarda , hızla büyüyen fakat bu gelişmeye rağmen bir çok  kişinin hatta Endüstri Mühendisliği ilk sınıflarda olanların bile , tam olarak ne olduğundan emin olamadıkları bir hale gelmiştir .Şahsen ben ve benim gibi Endüstri Mühendisliği öğrencilerine ve eğitimcilerine düşen vazife ise ; Endüstri Mühendisliğini tanınmayan ve bilinmediği için değer verilmeyen bir meslek olmak durumundan çıkarmak ve mesleğimizin gerektirdiği saygıyı görmesini sağlamaktır .

  Endüstri Mühendisliği hakkında aklımızda karışıklık olmasının nedenlerinden en büyüğü ise ; bu mühendislik dalının diğer bütün mühendisliklerle ilişkisi olması , ve endüstri kavramının çok geniş olmasıdır .

 Endüstri Mühendisliği hakkında bazı tanımlar vardır ki ; bu tanım sayfalar tutabilir. Çünki tanım , Endüstri Mühendisinin yapması gerekenleri ileri sürer .Akademik olan bu tanımlara göz atmak çok yararlı olsada , ben basit olarak anlatılan işin daha iyi olduğuna inanıyorum .

Endüstri Mühendisliğini anlatan güzel bir tanım vikipediden geliyor;

Endüstri mühendisliği ya da sanayi mühendisliği (İngilizceIndustrial engineering), insan, malzeme ve makineden oluşan bütünleşik sistemlerin kuruluş ve devamlılığının yönetimi ile ilgilenen mühendislik dalı.
Çalışmalarında matematik, fen bilimleri ve sosyal bilimlerdeki özel bilgi ve becerileri mühendislik analiz ve tasarım ilke yöntemleriyle birleştirerek, bu sistemlerden elde edilecek sonuçları belirleyip, kestirerek değerlendiren ve disiplinler arası bir yaklaşım sergileyen endüstri mühendisleri, zaman, para, malzeme, enerji gibi kaynakların verimli kullanımına ve mühendislik hizmetlerinin kalitesini artırmaya yönelik çalışmalarda bulunur.
Endüstri mühendisliği diğer mühendislik dallarından farklı bir yapıya ve düşünce sistemine sahiptir. En önemli fark endüstri mühendisliğinin parçayı değil bütünü göz önüne alarak çalışması, sistemin bütünüyle ilgilenmesidir. İkinci önemli fark ise her türlü uygulamada insan faktörünü dikkate almasıdır. Bu sebeplerden dolayı temel doğa bilimleriyle olan ilişkisinin yanında sosyal bilimlerle de iç içedir.

 Endüstri Mühendisleri ;Bilgisayar Mühendisliği , Makine Mühendisliği , İşletme , Pazarlama başta olmak üzere diğer bütün mühendislik alanları ile ortak konuları vardır .İngilizce Business , Management bölümleri ile tıpa tıp benzerdir .


                    Endüstri Mühendisinden Beklenenler  
  Endüstri Mühendisi haftalık aylık ve yıllık planlar yapar , verileri analiz eder.Çalışanlarla sık sık konuşması gerekir çünki şirketin durumunun iyiye ve ya kötüye gittiğini işçiler , şirkete uğramayan ve üretim yerini ziyaret etmeyen patrondan daha çok bilir.Tamamlanmış ürünlerin idare edilmesi , yani nereye koyulacağının planı , nezaman nereye gönderilmesi gerektiğinin planlarını yapar.Ürünlerin daha verimli ve kullanışlı olması için dizayna önem verir.Malzeme taşıma ve yöntemleri, işçilerin çalışma yöntemleri ve saatleri, iş emniyet yöntemleri , hammadde toplama alanı zamanı ve büyüklükleri ,yönetim raporları için veri kayıtları  yapar.

Endüstri Mühendislerinden beklenenler sayfaları dolduracak kadar çok olmasına rağmen gözümüzün korkmaması gerekir.Çünki , her firmanın gereksinimi ayrıdır .Örneğin her firma için kuyruk teorisini uygulamanız gerekmez .Çalıştığınız bölüme göre sizin yapmanız gerekenler değişebilir.Endüstri Mühendisliği dediğimizde hayalimizde oluşması gereken çerçeve : Endüstri Mühendisi , çalışma ortamını , çalışma imkanlarını en verimli hale getirmeye çalışır .

Az hammadde ile fazla ürün ve ucuz bir maliyet ile tüketicinin karşısına çıkar.Yaptığı her şeyde düşüncesi herzaman verimli olmaktır .Bunu veriler , tablolar ve grafiklere döker ,tahmin yürütür ve matematiksel teorileri kullanır .Her şeyin sonucunda ise çalışan, iş veren , satıcı bu verimlilikten memnun olur .

Endüstri Mühendisleri , bana şu şekilde beliriyor ; makine ile insanın arasını yapan iyilik meleği.Makine iyi çalışmaz ise insan yoruluyor ve üzülüyor , Endüstri Mühendisi ise daha verimli olmak için daha gelişmiş , işe daha uygun bir makine alıyor.Makineden nasıl daha çok verim alınabileceğini tespit ediyor ve insan böylece çok yorulmamış oluyor .Her şeyin sonunda ise tabii , patron seviniyor :)

Tamam teknoloji  çok ilerledi fakat , makineyi kullanabilmek ve kullanabilen içşilere sahip olabilmek , ve bu makinelerle hızı artırmak önemlidir.Öyle durumlar var ki , aynı çeşit makineler arasında bile çok fark oluyor .Örneği A makinesi 100 ürün üretebiliyorsa yine A çeşit olan diğer makine 150 ürün üretebiliyor .Burada ise verim kaybı oluyor .Bu sebepdendir ki; Endüstri Mühendisi makinelerin verimliliğini de yüksek koşullar altında ölçer .

                  


Endüstri Mühendisleri olarak , teknolojiye ve gelişimlere sıcak gözle bakmalı ve bu gelişimleri takip etmeliyiz.Öğrenmemiz gereken bilgisayar programlarını öğrenmek için vakit ayırmalıyız 

Mesleğimizi elde ederken bizden beklenen bu kadar bilgiyi öğrendikten sonra , mesleğimizin tanınmıyor olması bizim için utanç vericidir.Daha güzel , Endüstri Mühendisleri ile gelişen bir dünyada , diğer bir yazımda görüşmek üzere ,Kendinize iyi bakın 

       Günün Sözü : Bilmemek Değil , Öğrenmemek Ayıptır. 

Not : Endüstri ve Sistem Mühendisliği ilk sene ilk dönemde hazırlamış olduğum bir raporu sizinle paylaşmak istedim .İngilizce olduğu için ne kadar faydası olur bilemiyorum .Rapor intel çip işlemci üreticisinin strateji tekniklerini , nasıl geliştiklerini ve nasıl planlama yaptıklarını içermektedir.İngilizce bilmeyenler istekte bulunursa türkçeye çevirme imkanım vardır .
    İntel Power point sunum 
   İntel Word- geniş bilgi içeren sunum 
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

YAZAR HAKKINDA

0 yorum: