29 Mart 2017 Çarşamba

Einstein Fiziği Nasıl Öğrendi


    Einstein dünyanın en zeki insanı ve dahisi olarak bilinir.Eğer Einstein'ın hayatını anlatan kitapları okuyacak olursak sadece onun çalışma azmini değil , anti-savaş nitelikli düşüncelerini , ve Yahudi olduğu için karşılaştığı problemleri fark ederiz.Sadece bilim'e ve düşünceye bakılmaksızın etnik kökene bakılan o dönemde Einstein için hayat herzaman güneşli değildi Fakat ortada tek bir gerçek vardı ki , İnsanlar her ne kadar etnik ve dini düşünceleri ile kargaşa oluşturmaya çalışsa da Einstein'ın yüzünden gülümseme hiç eksik olmuyor , insanlar çocuklarını onun yanına getirip , ondan bir şeyler öğrenmelerini istiyorlardı.


  Einstein'ın sürekli ailevi problemleri vardı , kendisi bunu problem yapıyor muydu bilemiyorum .Her ne kadar onlarla vakit geçirmese de , belki yeterli  sevgi göstermese de kazandığı parayı onlara gönderiyordu.

 Dilini çıkarıp resim çektiren  bir adamın nasıl zeki olacağını düşünüyor olabilirsiniz  .Bundan daha fazlası,  kaç kişinin beyni incelenmiş ki Einstein'ın beyni incelenip ortaya böyle bir şey atılıyor , belkide o teoriler onun değildi veya tesadüftü...Böyle şeyler akıllara gelebiliyor buyrun hep beraber inceleyelim.
 
Asıl konumuz Einstein'ın fiziği nasıl öğrendiğidir.Hani aşırıya gitmek diye bir terim varya işte o gerçekleşti..Düşününki bir işi hayatınız boyunca bırakmıyorsunuz .Çocukluğunuzdan ölene kadar sürekli fizik düşünüyor , doğru düzgün yemek yemiyor , bütün vaktini ona veriyor ve gittiğiniz her yerde teorinizi kanıtlayacak çözümler aramaya çalışıyor ve aklınızda canlandırıyorsunuz 

 Sürekli Einstein'ın derslerinin kötü olduğu söylerler bu konuda ise Einstein'in bir sözü devreye girer


  Matematik dersinden hiç kalmamıştım .15 yaşında olmadan önce Kalkulus'u ve Diferansiyeli üstün derecede öğreniştim  Einstein 

Aslında Einstein 'a hayat gülmeye geç başladı , fakat eğer bütün olanlara rağmen bıraksaydı hayat güler miydi?

Hiç şüphesiz ki Einstein'i sürekli öğrenmeye eden şey , sevgi ve azim olmuştur .Fiziğe olan sevgisi hiç bitmemiştir.

   Üniversitede Einstein matematik derslerinde sıkıntı çekmiştir.En büyük oranla matematikten 4 puan alırken Fizikten 5-6 puanları alıyordu.Matematik Öğretmeni Hermann Minkowski onu 'tembel köpek' olarak adlandırmıştır.Fizik öğretmeni ise deneysel fizik kursunda ona sadece 1 puan vermiştir.


Einstein her ne kadar herkese gülümseme tavrında olsa da yanlışa karşı bir o kadar da inatçıydı.Bu sebeple bir çok fizikçi tarafından sevilmemiştir.Eğer Einstein diğer fizikçilere karşı gelmeseydi , kendi düşüncesini tartışmaktan vazgeçseydi ve bununla uğraşmasaydı bugün kendisi bilinemiyor olurdu.





Öğrenmek Soru Çözmekle Oluyor Derslere Katılmakla Değil

 Ezberleme zorluğu yanında , Einstein sınıflara çok fazla katılmamıştır.




 Ben Sürekli okuldan kaçtım ve evde kutsal bir şevk ile fizik teorileri çalıştım . Einstein

Einstein 12 yaşında iken amcasının matematik derslerine merak salmış ve onun kitaplarından matematik çalışmıştır.Daha küçük yaşta iken problem çözme sevgisini elde elmişti.Bunun üzerine ailesi yaz tatillerinde çalışması için ona gelişmiş matematik konularını içeren bir kitap almıştır.

Yani Einstein Matematiğe ve Fiziğe olan sevgisini derslere katılarak değil de problemleri bir oyun edası ile çözerek edinmiştir.

Einstein ;


  • Düşünceler ile oynamıştır 
  • Sorgulamıştır
  • Dinlemek yerine çözmüştür.


Eğer bir şey bildiğinizi iddia ediyorsanız;
 Kanıtlayın

  •   Bir şeyi tamamen bildiğimizi nasıl anlıyoruz ?Einstein'ın başarı sırrı öğrendiği her şeyi kendisine kanıtlamaktı.

   Üniversiteye giden Einstein'ın amcası Eintein'ın sorusuna karşılık bir teoremi açıklayamayınca Einstein ;
    Uzun süren bir çaba ardından , üçgenlerin benzerliği ile birlikte teoremi  kanıtlamayı başarmıştım. 


Isaacson Einstein'ın problemlerin teorilerini kendi kendine bulmak adına mücaadele ettiğini bildirmiştir.

Bu metodlar ile birlikte sorgulamak artık Einstein için bir alışkanlık haline gelmiştir.Çevresindekileri hep sorgulayan Einstein , güçlü bir  merak duygusu ile çevresindekileri anlamaya çalışmıştır.

  •  Anlaşılan şu ki : Einstein Fiziği anlamak için formülleri ezberlememiş ,onları en derinden anlamaya , ispatlamaya çalışmıştır .

       Sezgi Denklemlerden Daha Önemlidir

   Einstein bir matematikçi olmaktan öte sezgi sezgi ile çözümler getiren bir fizikçidir.

Einstein'ın  fiziğe sezgisel olarak yaklaşmasını sağlayan , Aaron Bernstein tarafından yazılmış olan bilim serisidir.Bu kitaplar , fiziğin hayal gücü ile birlikte anlaşılmasını sağlayacak resimler sunmuştur.Örneğin elektriksel işaretleri ve ışığın hızını anlatırken 'boşluğa hayali bir gezi' adlı yazısı ile fiziği anlamayı hayale bırakmıştır.

 Aaron'un ışığın hızı konusunda kitabında yaptığı hayale dayalı açıklamalar Einstein'ın teorisinin bir başlangıcı olmuştur.

Bunun ardından İsviçre ye giden Einstein 'öğrenim resimlerle gerçekleşir' düşüncesine sahip olan Johann Heinrich Pestalozzi  'dan eğitim görmüştür.

Johann Heinrich Pestalozzi 'dan aldığı eğitimler Einstein'ın fizik sorularını çözmeye resimsel açıdan yaklaşmasını sağlamıştır.



Einstein muhteşem bir şekilde odaklanma özelliklerine sahipti.

En sesli bebek ağlaması bile onu rahatsız etmezdi.İleri bir seviyede odaklanma özelliklerine sahipti.En büyük gürültüler bile onu işinden geri tutmazdı.
 Einstein bir patent bürosunda çalışmıştır 

 İki , üç saat içerisinde işimi bitiriyordum .Geriye kalan vakitte ise kendi düşüncelerim üzerinde çalışabiliyordum. Einstein

  Saplantısal hale gelen odaklanma özelliği genç bir çocuk olarak , soru çözümlerine de yansımıştır. Bu özellikleri  genel izafiyet teorisinin ' dört haftalık aşırı yoğun geçen'  bir süreçte  doruk noktasına gelmesini sağlamıştır.

Einstein' ın ileri seviye odaklanma özelliği  yanlızlıkla birleşince , Einstein fizikte daha da ileri gitme imkanını bulmuştur.Yaşlanmasına rağmen kayığı üzerinde saatler geçirirken , düşünceler arasında kayboluyordu.


Einstein'ın öğrenmek ve keşfetmek için kullandığı en etkili metod  ; zor deneyler olmalı.

 En ünlü hayallerinden birisi kendisini bir ışık ışını üzerinde giderken görmesiydi.Eğer Einstein ışık ışını üzerinde aynı hızda gidiyor olsaydı nasıl olurdu? Donmuş olması gerekirdi. Bu Einstein'ın o zaman ki inancına ;  Maxwell'in Elektromanyetik denklemlerine göre imkansızdı.Peki ya ışık donmuyor ise , ne olmalıydı?

Bu hayali deneyler onun fiziğe sezgisel yaklaşımı üzerinde kuruluydu.Bunun sonucunda ise teorilerle  ve problemler ile çalışma sonucunda birer deneyime dönüşmüştü.





   Son Notlar:Einstein'nın başarı sırrı ; sevgi , azim ve inatçılığın metodlar ile birlikte zirveye ulaşmasıydı.Einstein kendisine ders çalışmasını söyleyen bir çevreye sahip değildi.Aslında bunu çalışma olarak değil de oyun olarak gören Einstein vaktini sürekli fizik üzerine harcayarak , gözde canlandırma , üstün hayal gücü( alışkanlık haline gelmiş)  ve sonuca ulaşmadan biten sorular ...
Kendisine bir soruyu çözmesi için 3 aylık bir süre verildiğinde gece sabaha kadar oturup o soruyu çözmüştür.Nerede olursa olsun çevresindekileri sorgulamış teorileri için bir çözüm yolu aramıştır Bunu ise yaptıran ancak sevgidir...


  Günün Sözü : Zorla Güzellik Olmaz , sevilerek yapılan işten de güzeli olmaz.



Önceki Yazı
Sonraki Yazı

YAZAR HAKKINDA

0 yorum: