12 Mart 2017 Pazar

İş Stresini Azaltmanın 7 Yolu




   Her ne okumuş ve hayatınızda ne yapmış olursanız olsun dünya da bir çok kişi lerinden pişmanlık duymakta ve nefret etmektedir .Tabiki işe olan sevgisizlik aileye, çevreye , kişinin sağlık durumuna olumsuz bir değişim olarak geri döner .Böyle bir durumda yapılması gereken öncelikle gerçekten yaptığımızi seviyor muyuz diye kendimize sormalıyız .

 Şuan bu makaleyi yazarken hatırladım da yıllar öncesinde Les Brown'ın bir videosunu izlerken anlattığı bir hikaye aklıma geldi .Bir bayan kendisine işinden nefret ettiğini söylemiş, bundan yakınmış ve ona nasıl bir tavsiye verebilir diye sormuştu.Bunun üzerine Les Brown ona bir sayfaya işle ilgili sevdiği her şeyi yazmasını istemişti.Kadın bunu yapmaya başladı ve günler sonra gördüğü şey ise ; bayanın işe karşı duyduğu olumlu düşünceleri olumsuzlardan daha fazlaydı ve işle ilgili sevdiği ve yaşadığı her güzel an listeyi daha uzun hale getiriyordu .

Şu bir gerçektir ki ; olumlu yönleri görmeye çalışırsak sahip olduğumuz için şükrederiz ama tabiki inizde size haksızlık yapıldığını ve hayatınızı gereksiz yere orada geçirdiğinizi düşünüyorsanız unutmayın her şey sizin elinizde .

 Müsaadenizle asıl konuya gelmek istiyorum ; neredeyse herkes işte stres yapıyor ve her şeyin tekniği olduğu gibi işte stresi azaltmak için verilecek küçük fakat etkili tavsiyeleri size anlatmak istiyorum .

   İşde yaşanan stres ikiye ayrılır .Birisi iyi strestir .İyi stres yapılması gereken işin sonlanması gereken bir zaman olduğunda ortaya çıkar , her nekadar bizi stresin içerisine soksa da bizi çalışmaya iter fakat süreklii yetiştirmeye çalışmak ve bunun için stres yapmak hoş olmaz .

Diğer stres ise kötü stresdir .Bu kızgın müşteri , yaramaz öğrenciler , sürekli bozulan makine sonucunda meydana gelir ve nekadar kaçınırsak kaçınalım uzak durması zor bir durumdur çünki bizim kontrolümüzde gerçekleşmez 

          İş Stresini Azaltmak İçin Ne Yapabiliriz 

 Hazırlıklı Ol 
 
Eğer işde 100% rahat ve stressiz olacağınızı düşünüyorsanız hayal kırıklığına uğrarsınız .Eğer ortada yapılan iş varsa kesinlikle 1% bile olsa stres vardır .Yani %0 stres ile tamamen özgür bir şekilde çalışacağınızı beklerseniz stres olunca daha da gerilirsiniz ama bu tür şeyleri gayet doğal görüyorsanız , her türlü durum karşısında rahat olursunuz .

Eğer stres yapmanızın nedenini biliyorsanız buna hazırlıklı olun .Örneğin sürekli bozulan makine sizi stres'e sokuyorsa ne yapmanız gerektiğini iyice kavrayın veya sizi strese sokan bir insan varsa buna karşı nasıl önlem alabilirsiniz düşünün.Eğer problemlere çözüm bulamazsanız problemler hep o şekilde durur.

Neler Yapman Gerektiğini Bil 
Günlük olarak te neler yapmanız gerektiğini bilmiyor olmanız sizi strese sokar .Önceliklerinizi bilin ve bunlar üzerine odaklanın .


 Sakinleşme Tekniklerini Dene 

Bu belki abartı gelebilir fakat aşırı stres yapan insanlar için nasıl rahatladıklarını bilmek önemlidir.Örnek olarak ; yüzünüzü yıkamak , nefes alma egzersizleri...

Kısa Sürede Bitirmeniz Gereken İşleri Almayın 

Eğer yaptığınız in çok kısa bir sürede bitmesi gerekiyor ise bu sizi strese sokar .Bundan uzak durmak en iyisi olacaktır .

Her Adımda Bir Problemi Çözün 

Ortada birden çok problem olabilir.Öncelikle birini bitirin sonra diğerine geçin ki en azından bir problemi sonlandırmış olmak üzerinizdeki yükü ve stresi hafifletir.

Her Şey Bitiyor 
 Her vaktin ve sıkıntının son bulduğu gibi boğuştuğun her sıkıntının da sona ereceğini unutma. 

Deneyimli Ol

 Deneyimli çalışanların daha az stres yaptıkları ve hatta problemleri hiç takmama havasına girdikleri görülür .İşinizde yeni olsanız bile deneyimli birisi gibi davranmanın zararı yoktur :) 



Önceki Yazı
Sonraki Yazı

YAZAR HAKKINDA

0 yorum: