20 Mart 2017 Pazartesi

Sınava Etkili Çalışma Yöntemleri





    Sınav zamanları okul hayatı sürecinde en zor geçen dönemlerdir .Çünkü öğrenilen her şeyin artık test edilme vakti gelmiştir.Günümüzde öyle bir konuma geldik ki sadece 1 üniversite bitirmek bile yetmiyor.Hayatımızın uzun bir döneminde sürekli sınavlara girmek zorunda kalıyoruz .Bu sebeple sınavlara nasıl daha aktif hazırlanabiliriz bunları bilmemiz bizlere fayda sağlayacaktır.


    Sınavlardan Yüksek Not Almak İçin Yöntemler

Çalışmaya Önceden Başlayın
  Muhtemelen bu herkesin vereceği bir tavsiye olacaktır .Sınav zamanı yaklaştıkça stres artar ve büyük bir ihtimalle sadece bir sınav olmaz .Her konuya yeteri kadar vakit vermek amacı ile erken başlamak sizin için faydalı olacaktır ...

Ne kadar Erken?
 Eğer okulda öğrendiklerinizi her gün tekrar ediyorsanız bu zaten her gün sınava yönelik bir çalışma niteliğindedir ve bu tip kişiler daha az stres yapar.

Eğer her gün tekrar yapmıyorsanız en geç sınava üç gün kala başlamanız iyi olacaktır.

Bu konu ile ilgili diğer önemli madde ise hangi konuya çalıştığınızdır.Sevdiğiniz ve size kolay gelen bir konu için çok fazla çalışma ihtiyacı duymazsınız fakat zorlandığınız konu üzerinde daha fazla vakit geçirmeniz gerekir ve bunu en iyi belirleyecek sizsiniz.


Bütün Notlarını Oku 

 Yapılan araştırmalara göre ne yapacağını bilen kişiler daha iyi anlıyor .Yani kitapta ki konuların ne olduğu hakkında ve bir diğer sayfada ne olduğu hakkında bir fikriniz yok ise öncelikle içeriği okuyun .Bundan sonrasında ise her konuya geniş zaman ayırmanın vakti gelir.

Hangi Konunun Daha Ağırlıklı Olduğunu Bilin

 Sadece ilk üniteyi bitirdiyseniz öğretmenin soru sormak için geniş bir alanı zaten yoktur .Fakat konularda ilerledikçe son konulara daha çok çalışmaya önem göstermelidir.Bu notunuzun yüksek gelmesinde çok faydalı olacaktır ve ilk sınavda sorulan yerlere az çalışarak veya hiç çalışmayarak önemli ve son işlenen konulara daha fazla vaktiniz kalır.

Severek Çalışın ( En Azından Nefret Etmeyin ) 

 Sevmediğiniz bir konuya çalışmak işkence gibidir.Vaktiniz bol olduğu halde bir türlü kitabı açıp çalışmaya başlayamazsınız .Önceki yılları düşünün , hepsi geçti...Sevmeseniz bile çalışmanız gerekir .Yıllar sonra çalışmadığınız için pişman olabilirsiniz fakat eğer çalışıp da düşük alırsanız en azından çalıştım dersiniz .Yılları çöpe atmaya gerek yok , çalışılması gerekiyorsa çalışmak gerekir.Hem o konuyla hiç ilgilenmeden sevip sevmeyeceğimizi bilemeyiz yani bu sadece 'ön yargı 'olur

Aktif Çalışın
Ortada sürekli bir diyalog geçer ; aktif çalış pasif değil .Peki ya aktif çalışmak nedir ? Herkesin bildiği üzere bütün duygularımızı işin içine katarak yaparsak ondan zevk alırız.Görme , duyma , dokunma ( yazma) duygularını işin içerisine katar ve buna da düşünme ( sorgulama ) eklersen artık işimiz kolaylaşır ve konu ile ilgili notlar tutarak , başkasına ( tv'ye bile olur ) anlatarak , görseller kullanarak aktif bir çalışmaya ulaşmış oluruz .

Öğretmeninizden Bilgi Alın 

Her öğretmen bilgi vermese de sınavın nasıl bir şekilde olacağı ve hangi konulara daha çok önem vereceğini öğretmeninize sorun .Sınavın test mi yoksa klasik mi olacağını öğrenin ...


Çalışma Saatlerinize Dikkat Edin 

  Her nekadar gündüz çalışmaları desteklense de geceleri sessizde daha iyi anladığını düşünenler vardır .Bu kendiniz karar vermesi gereken bir şeydir.

    Uyumadan önce notlarınızı gözden geçirin .Çünkü uyku halinde beynimiz gün içerisinde neler yaptıysak onu inceler..

Yapılan bazı testlerde öğrencilere 20 kelime verilmiş ve öğrencilerin ilk ve son kelimeleri daha iyi hatırladığı görülmüştür.Bunu yapan beyin , uyku halinde de aynı mekanizmayı kullanır .Bu sebeple uyumadan önce ve günün ilk saatlerinde yapılan çalışmalar daha etkili olur .

Not Tutun
 Klasik bir sistem olan not tutma sistemi aktif çalışma yapmamızı sağlar. Yalnız eğer fark ederseniz herkesin farklı not tutma sistemlerine sahip olduklarını görürsünüz .Daha verimli sonuç almak için nasıl etkin not tutulur bunu gelecek günlerde iki bilim adamının not tutma sistemini paylaşarak göstereceğim ..


Kolaylaştır
Bir sürü kelimeler , ezberlenecek formüller olabilir. Bu kelimeleri ve formülleri hatırlayabileceğimiz şekilde şifrelemek faydalı olacaktır .

Stres Yapma
   Bu zamana kadar çok sınava girdiniz , üzüldünüz ve ya sevindiniz hepsi geçmişte kaldı.Bu sınavda aynen öyle .Sınava gireceksiniz ve bitecek ..Yıllar sonra bir anı olacak .Evet hayatınızı belirliyor olabilir fakat stres yapmak fayda sağlıyor mu ? Hayır ..Öyleyse strese son .Beyninize stres diye bir kelime olmadığını ve ya stresin zarar verdiğini , strese gerek olmadığını söylediğiniz de yakın bir zamanda bu kötü alışkanlıktan kurtulduğunuzu göreceksiniz.

Kendine Güven 
 Sınavı görmeden nasıl olacağını bilemezsin .Daha sınava girmeden önce düşük alacağını düşünmez sadece motivasyonunu bozar .

Unutma !!!

İlk soru zor soru olabilir . Birinci soruyu yapamadın diye üzülme , diğer sorulara bak ve sana kolay gelenden başla.Eğer sınavı devam ettirecek motivasyonun kalmadıysa biraz soluklan kağıda bakma ve rahat hissedince farklı bir sorudan devam et ..

   
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

YAZAR HAKKINDA

0 yorum: